Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet v roce 2011 - Beskydy

15. 7. 2011

Letos jsme se vydaly pro změnu do hor poněkud vzdálenějších, do Beskyd. Už cesta tam začala napínavě. Chvilku to vypadalo, že budeme ve vlaku celou cestu stát. Nakonec jsme přeci jen našly tři místečka v jednom kupé. Měly jsme štěstí a to i v tom, že ostatní cestující neměli tak velká zavazadla jako my. Jinak by baťohy cestovaly v  uličce. Dalo nám trochu práci vysoukat je na poličku nad sedadly (galantní muži už totiž neexistují a tak i přes velké nebezpečí, že jim naše objemné zavazadlo spadne na hlavu v lepším případě na noťas, se nikdo z mužů sedících již v kupé ani nepohnul). Celou cestu nám přálo nádherné počasí, takové jsme si opravdu přály (hlavně však pro dalších několik dní). Při přestupování ve Valašském Meziříčí jsme to moc neocenily. Měly jsme ale štěstí na autobus - byl to cyklobus a udělal s námi vyhlídkovou jízdu přes Pustevny. 

Druhý den se vyčasilo, od rána padal svěží deštík a nepřestal ani večer. Pršelo tak úporně, že odpoledne padaly kapky i skrz deštník. Ideální počasí na prohlídku Dřevěného městečka. Škoda jen, že stánkaři nevydrželi dostatečně dlouho a zabalili stánky ještě před polednem a zřejmě se tak úplně nevydařil druhý den Valašských slavností. Ale my jsme ještě navštívily krásné Valašské muzeum.

Třetí den jsme sice původně určily k tůrce na Pustevny, ale při pohledu z okna jsme zvolily bezpečnější program. Vrátily jsme se do Rožnova pod Radhoštěm a dokončily prohlídku skanzenu. Prošly jsme Mlýnskou dolinu a Valašskou dědinu. 

Teprve čtvrtý den jsme vyrazily do hor. V údolí vypadal den jako stvořený pro vycházku. Bohužel jediný mrak na obloze se usalašil na Pustevnách a Radhošti a tak jsme téměř neviděly na krok. Ale zároveň jsme také neviděly davy lidí, které proudily s námi po cestě z Pusteven na Radhošť. Neboť (a to nás opravdu mohlo napadnout) bylo Cyrila a Metoděje a poutníci kráčeli do kaple Cyrila a Metoděje na Radhošti na mši případně si užít pouti. Ale zase jsme měly štěstí, nejdříve jsme se v horské chatě naobědvaly a pak, když se rozplynuly mlhy a davy, jsme v klidu navštívily kapli i s malou rozhlednou. 

 vyletky.rajce.idnes.cz/Horni_Becva_2011_-_Drevene_mestecko_a_Mlynska_dolina/

 vyletky.rajce.idnes.cz/Valasska_dedina/

vyletky.rajce.idnes.cz/Pustevny_a_Radhost/

Cesta zpět byla ještě o něco napínavější. Chtěly jsme mít jistotu, že budeme hezky celou cestu rychlíkem hačat, a tak jsme se rozhodly pro dřívější autobus z Horní Bečvy. Ale pan řidič zřejmě neměl naspěch, a tak si dal na čas a přišel o 5 minut později. Pak to chtěl dohonit a zvolil cestu na červenou a aby toho nebylo dost hned pak dobrovolně zastavil, a tak ho dohnali příslušníci a pro jistotu si ho důkladně proklepli - dalších 10 minut. Ještě, že pak už nikomu na žádné zastávce nezastavil a zdržení se mu celkem povedlo dohnat. Inu dobrák.

 

Náhledy fotografií ze složky Výlet do Beskyd